BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
Ortalama
Üç Harfliler: Fal

Falında Klişe Var…

Yazar: Gizem Şimşek Kaya

TME ile Muhteşem Film ortak yapımcılığında Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine bağlı Herkime Köyü’nde çekilen "Üç Harfliler: Fal" filminin yönetmen koltuğunda "Azubel" (2021) filminde yapımcı ve oyuncu olarak; "Hüddam’ın Soyu: Marid Cinleri" (2022), "Yudi: Yedikonuk Cinleri" (2022), "Zuhur: Cinn-i Ayin" (2023) ve "MAKKA: Cinn-i Azap" (2024) filmlerinde ise yönetmen olarak karşımıza çıkan Mert Uzunmehmet oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Uzunmehmet’in kaleme aldığı, görüntü yönetmenliğini Ömer Aydın’ın üstlendiği, müzikleri serinin diğer filmlerinde olduğu gibi Reşit Gözdamla imzası taşıyan filmin oyuncu kadrosunda ise Alara Eriç, Ece Ustaoğlu, Nisa Arslan, Nazan Beyazıt, Adem Tosun, Reyhan İlhan, Oğuzhan Mengübeti, Hicran Çalı, Önem Pişkin, Yaren Bozkuş gibi isimler yer alıyor.

TME

Filmin konusunu üniversiteyi bitirdikten sonra evine geri dönen bir genç kızın yaşadığı olaylar oluşturuyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra taşradaki aile evine dönen İrem, karanlık sırlarla yüzleşmeye hazır değildir. Bu ev, yalnızca yatalak annesi, içine kapanık babası ve birlikte büyüdüğü kuzenleri Nida ile Esma’yı değil; aynı zamanda gömülü acıları ve suskunlukla beslenen eski korkuları da barındırır. İrem’in dönüş gecesi, anneannesi Mukaddes’in aniden ölmesiyle evde açıklanması zor tuhaflıklar baş gösterir. Genç kızlar, yaşadıkları huzursuzluğu Mukaddes’in ölümü ve üç harflilerin musallatına bağlasalar da evin duvarları daha karanlık bir gerçeği fısıldamaktadır. Çünkü bazen asıl korku, geldiği yeri hiç terk etmemiştir.

FAL’a Gelene Kadar…

Üç Harfliler serisi Arkın Aktaç’ın 2010 yılında çektiği "Üç Harfliler: Marid" (2010) filmiyle başladı, 2015 yılında Murat Toktamışoğlu tarafından çekilen "Üç Harfliler: Hablis" (2015)’le devam etmiş; 2016 yılında Alper Mestçi’nin yönetmenliğine geçen seri "Üç Harfliler: Kara Büyü" (2016), "Üç Harfliler: Beddua" (2018), "Üç Harfliler: Adak" (2019) sonrasında 2024 yılında Melodi Tözüm’ün yönetmenlik koltuğuna geçtiği "Üç Harfliler: Nazar" ile devam etti. Yönetmenler ve görüntü yönetmenleri değişse de, "Üç Harfliler: Hablis" (2015) dışında serinin tüm filmlerinin müziklerinin Reşit Gözdamla imzası taşıdığı ise dikkatli seyircilerin gözünden (ve tabii kulağından) kaçmamıştır.

Yine ilk iki film herhangi bir büyü içermeksizin cin musallatını konu edinirken serinin sonraki filmlerinde cin musallatının nedeni büyü olarak karşımıza çıktı. Genellikle geçmişte olmuş bir olaya dair intikam alma amacı taşıyan bu büyüler nedeniyle karakterler cin musallatına uğradı. Karakter dağılımına bakacak olursak da; ilk iki film aile içi ilişkiler üzerinden ilerlerken üçüncüde komşular ve toplumsal ilişkilerin odağa alınması sonrası gençler ve onlar arasında yaşanan ilişkileri merkezine almaya başlayan seri, 2025’te karşımıza çıkan bu yeni filmiyle aile ilişkilerine geri dönüyor ve gençleri de odakta tutmaya özen gösteren bir tavır sergiliyor.

2025 Model Üç Harfliler

"Üç Harfliler: Fal" (2025) için ilk olarak sinematografisinden sanat yönetimine, mekân kullanımlarından makyajlara değin oldukça başarılı bir atmosfer yaratıldığını ve bu atmosferin de izleyiciyi içine çektiğini söylemek mümkün. Korku sahnelerinin başarıları, yaratıcı ve beklenmedik twistlerin yapılması da izleyiciyi neredeyse son ana dek koltuklarında tutmayı sağlıyor. İzleyicilerin “Bu durumda şöyle olmaz.”, “Bu böyle yapılmaz.” diyebileceği sahnelerin büyük bir bölümünün ise aslında izleyiciye verilen küçük ipuçları olduklarını kanıtlıyor.

Bütün bu iyi yönlerine rağmen, filmin düğüm noktasındaki çözülmeyle birlikte hikâyenin fazla bilindik çıkması hayal kırıklığı yaratıyor. Çok daha farklı bir neden olması beklenirken ortaya çıkan neden-sonuç bağıntısı ve bu bağıntıda bulunan mantık hataları nedeniyle aslında atmosferin düğüm noktasına dek korku sahnelerinin başarısı nedeniyle sorunsuz ilerlemiş olduğu da ortaya çıkıyor. Nihayetinde, film bitip de salondan çıktığınızda eğer kalabalık bir arkadaş grubuyla birlikte izlediyseniz muhtemelen filme dair sohbet ederken pek çok şeyi sorgulayacak ve filmdeki korku sahnelerinin hakkını teslim etmekle beraber hikâyedeki açıklar nedeniyle de beğeni dozunuzu büyük ölçüde düşüreceğinizi belirtmek gerekiyor. Bu bağlamda aslında "Üç Harfliler: Fal"ın iki ayrı bölümden oluştuğu söylenebilir: Son on beş dakikaya kadarki kısmında 10 üzerinden 8’lik bir şekilde ilerlerken, hikâyenin çözüm aşamasıyla birlikte puanı 6’ya kadar düşüyor.

Oyuncuların performanslarının ve cast seçiminin başarısına rağmen birkaç sahnede kadın oyuncuların rujlarının fazla belli olması dikkatli gözlerden kaçmayacak ancak göz ardı edilebilir hatalar olarak kayda giriyor.

Sonuç olarak "Üç Harfliler: Fal"; yüz bin kez izlediğimiz bir hikâyeyi başarılı korku sahneleri ve iyi performanslar eşliğinde sunduğu için başarılı kabul edilebilecek, bu yıl şimdiye dek gösterime giren yerli korku filmleri arasından rahatlıkla sıyrılan bir yapım olmasına rağmen, herhangi bir yenilik sunmadığı için, izlenip unutulacak bir film olmaktan da kurtulamıyor.

Gizem Şimşek KAYA