Bir Müzisyen, Bir Aktris ve Bir Yazar Bir Tezgahta…
Yazar: Gizem Şimşek KayaErkan Kolçak Köstendil’in tek perdelik Tezgah adlı tiyatro oyunundan Kumbara Film yapımcılığında uyarlanan filmin yönetmen koltuğunu, Tamirhane (2022)’nin de yönetmenliğini yapmış olan Erkan Kolçak Köstendil ile Sarmaşık (2015), Kaygı (2017), Put Şeylere (2017), İyi Adamın 10 Günü (2023), Kötü Adamın 10 Günü (2023) gibi filmlerde oyuncu olarak karşımıza çıkan Kadir Çermik paylaşıyorlar. Görüntü yönetmenliğini Cenk Altun’un üstlendiği, müzikleri Orçun Orçunsel’e ait olan filmin oyuncu kadrosu ise Damla Sönmez, Rıza Kocaoğlu ve Erkan Kolçak Köstendil’den oluşuyor.
Filmin konusunu, ülkenin ünlü isimlerinden birinin, eşini mutfak tezgahında kendisini en yakın arkadaşıyla aldatırken yakalamasıyla birlikte gelişen olaylar oluşturuyor. Bir yazar, bir aktris ve bir müzisyen sanatlarını, oynadıkları oyunları, yalanlarını, birbirlerini ve sevenlerini aldatmalarını bir tezgah başında anneden kalma bir halının üzerine döküyorlar.
Tiyatro sahnesinde yazarı Haki Biçici, aktrisi Elit Andaç Çam ve müzisyeni Aziz Caner İnan canlandırırken filmde yazar karakterine Erkan Kolçak Köstendil, aktrise Damla Sönmez ve müzisyene de Rıza Kocaoğlu hayat veriyor. Bu bilgileri bilmeden izleseniz dahi ortamın iki boyutluluğu tiyatro hissinin izleyiciye geçmesine olanak sağlıyor. Karşılaşma, yüzleşme, hesaplaşma, helalleşme, vedalaşma gibi bölümlere ayrılarak ilerleyen filmde kadın oyuncuların tektipleşmesinden girilip edebiyatın dahi tektipleşmiş olmasından çıkılıyor; magazinsel dedikodulara girilip takipçi sayılarından dem vurulurken kadın-erkek ilişkilerine, kişisel özgürlüklere, cinsel eğilimlere değin pek çok konuda, zaman zaman bireysel kimliklerden sıyrılan üç farklı disiplinden sanatçının söz dalaşlarını izliyoruz. Yer yer gülümsetse de çok vurucu şekilde sanat ve sanatçılar hakkında dobra eleştirileri sıralayan filmin en önemli noktası ise oyuncuların göz dolduran oyunculukları. Üç oyuncu da o karakterleri yiyip yutmuşçasına, kendilerinin bir parçasıymışçasına gerçekçi performanslar sergiliyorlar.
2009 yılında ilk Facebook dizisi olan Mukadderat'ı yazıp yöneten Erkan Kolçak Köstendil, çeşitli tiyatro oyunlarında, film ve dizilerde rol almış, Ulan İstanbul adlı dizideki "Karlos" karakteri ile ismini geniş kitlelere duyurmayı başarmıştı. Çok yönlü bir sanatçı olan Köstendil’in yazıp yönettiği aynı zamanda da oynadığı 12 Numaralı Adam adlı tiyatro oyunu, Mukadderat adlı bir öykü kitabı; Vakit (2010), Suma (2017), Su (2019), Şeker (2022) gibi kısa filmler ile Torbacının Esrarı (2012) adlı orta metraj filminin yanı sıra yönetmenliğini üstlendiği Pes Artık (2020) ve Konuşma (2021) adlı mini dizileri de bulunuyor. En nihayetinde izlediğimiz 2023 yapımı Tezgah filmiyle de artık tarzı neredeyse oturmuş bir yönetmen ve senarist olarak karşımıza çıkıyor.
Bu vesileyle tekrar filme dönecek olursak; tiyatro oyununda aynı zamanda da filmde yer alan müzisyen, yazar ve aktörün aslında kendi içindeki alt benliklerin dahi birbirleriyle hesaplaşmasının ortaya konulduğunu söylemek mümkün. Bu da aslında bir izleyici olarak filmi izlemeye başlamadan önce belki hiç aklınızda dahi olmayan pek çok soruyla salondan çıkacağınızın bir göstergesi. Muhtemelen sosyal medyada takip edip, mutlu pozlarına ‘like’ basmayı esirgemediğiniz ünlülere biraz daha mesafeli bakmaya başlayacaksınız… Sahi, gerçekte ne kadar mutlular?
Filmin iki nazar boncuğu var. İlk olarak, birkaç sahnede konuşma sesleri düşük kalıyor. Bir de filmin finali biraz zorlama bir noktaya evriliyor. Üç karakterin karşılıklı diyalogları, sözlü düelloları çok ama çok iyi giderken muhtemelen hikâye daha taslak aşamasındayken vurucu bir final için tasarlanan sahne filmin bütününe kıyasla biraz eksik kalıyor. “Filmin içerisindeki birçok olaya son bir gönderme yapılması adına yapılan bu final aslında çok daha farklı yapılamaz mıydı?” diye düşünmemek elde değil. Ancak finale değin gözünüzü beyaz perdeden ayırmanıza olanak tanımayan olaylar zinciri, oyuncuların performanslarının göz kamaştıran başarısı ve harikulade yazılmış diyaloglar bunları görmezden gelmenizi rahatlıkla sağlayabiliyor.
Sonuç olarak Tezgah, gösterimdeyken kaçırılmaması gereken, hatta bilet bulunur bulunmaz bir de tiyatroda seyredilmesi gereken muhteşem bir gerilim komedisi. Şiddetle tavsiye edilir!