Sabah 29 Ekim törenleriyle Anitkabire yürüdük arkadaslar ve ailem ile birlikte. Bir insanin vatani için duyabilicegi en temiz duygulara sahip olan onbinlerle birlikte Cumhuriyet Bayramimizi kutladik.
Aksam da ayni bu duygularla beraber Çanakkale 1915 filmine gittik. Sinema salonundan üzgün ve kizgin ayrildik.
Üzüldüm çünkü bütün dünyanin saygi duydugu tarihimizi, dostun aklina acabalar sokabilecek, düsmana dalga geçme firsati vericek bir filmden baska birsey izlemedim. Bir yunan, ingiliz veya fransiz olsaniz yada içimizdeki vatan hayinlerinden biri olsaniz bu filmi aldiginiz zaman her sahnesiyle ilgili ayri ayri dalga geçebiliceginiz bir argumana sahipsiniz demektir. Sadece bu filmi örnek göstererek bile 'Bakin Türkler ne saçma sapan seylere inanip, tarihte yasanmamis seyleri yasanmis gibi kabul ediyorlar' diyebilecektir. Mevzu Türk Milletinin Kurtulus Destani olunca da bizden fazla düsmani olan baska millet yok diye düsünüyorum.
Kizdim çünkü bahsettigimiz sadece bir filmden ibarettir, toplumlar üstünde bu denli etkisi yoktur veya örnek olarak gösterilemez çünkü bu bir belgesel degildir düsüncesinde olan yönetmenin ve yapimcinin keske yapmasaydik diyecekleri bu filme imza atmalarina kizdim.
Daha üstünden Kurtulus Savasimizin 1/3 ünden az bir zaman geçmesine ragmen Bosna Savasiyla ilgili yapilan bütün Amerikan filmlerine bir bakin! Amerikalilar hep Bosnaklara yardim ediyor, Sirplari öldürüyor. Bunu bütün dünyanin böyle görmesini saglamak için elinden gelen herçabayi gösteriyor. Çünkü insanlik bunu gerektiriyordu, bunu yapmalari gerekiyordu da ondan. Gerçekte bunu yaptilarmi peki? Hayir tabikide birakin sirplari öldürmeyi onlarin bosnaklari katletmesine bile engel olmadilar, herseyi yapabilicek gücü olan birlesmis milletler ve bunlarin basindaki Amerika kilini bile kipirdatmadi. Ama su anda gerçekler unutulmak üzere elde kalan sadece çekilen filmler.
Özetle sinemanin ne kadar önemli bir silah, kalkan, ayna oldugunu bilmeyen ve göstermek istedigi gerçeklere takilip, yaptigi seyin bunu yansitip yansitmadigina hiç dikkat etmeyen kimselerin Sanli Türk Tarihiyle ilgili film yapmamalarini dilerim. Ama herseyden önce seyircinin bunun gibi yapilmis filmlere tepki göstermesini ve elestirmesini dilerim.
Saygilar