Hesabım
    Doğal Kahramanlar
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Doğal Kahramanlar

    Doğalsan kahraman da olabilirsin!

    Yazar: Banu Bozdemir

    Animasyona biz büyükler arasında pek de iyi bakılmaz, yani dikkate alınmaz, çocuk işi, belki de deli işi bulunur! O yüzden animasyon sektörü kırk taklalar atarak bu işi herkesin seveceği, dikkate alacağı bir hale getirmeye çalışıyorlar ve bence bu konuda çok da başarılılar.

    Epic 3D / Doğal Kahramanlar 3D’yi izlerken bu hikaye ‘film’ olarak çekilse nasıl olurdu diye hayal etmeye çalıştım,  günümüzde böyle şeyleri hayal etmek zor değil elbette ama animasyonun gerçeğe yakınlığı Doğal Kahramanlar’ın artılarından birisi.

    Animasyonun güzel taraflarından biri günümüz dünyasıyla masal dünyasını güzel bir şekilde harman etmesinde. Filmi izlerken aklıma  Hiromasa Yonebayashi imzalı Aşırıcılar gelmedi değil. İnsanoğlunun kendisi dışında başka hayatların varlığına inanmadığı, yok saydığı gerçeği ve egosunu ne de güzel anlatmıştı Aşırıcılar. Tabii ‘yaprak adamlar’ dünyasıyla biraz da ormanların sevimli perisi Tinkerbell’i hatırlatmıyor değil! Tabii filmde Güliver’in Gezileri’ne de ulaşabilirsiniz büyümle ve küçülme meselelerinden dolayı ama filmde asıl gelmemiz gereken nokta doğaya saygı, sevgi ve onun ritmine insanoğlunu uydurma çabası.

    Film genel bir orman görüntüsüyle açılıyor ve gerçekten de kusursuz bir gerçeklik hissi sunuyor. Oradan hikayenin içine süzülüyoruz. Ormanda yaşayan ‘tanımlanamaz varlıklar’, onların peşinde ömrünü heba etmiş bir adam ve babasının aykırı dünyasına adım atmak zorunda kalan Mary Katherine. Tabii ona kısa M.K. diyeceğiz!

    M.K. babasının her yere kamera yerleştirilmiş, doğal, dağınık ve takıntılı dünyasına adım attığı anda bunalıyor çünkü ona göre ormanda hayvanlar ve bitkiler dışında başka varlıklar yok. Ama o sırada ormanın derinliklerinde yaprak adamların hayatında önemli ritüel olmak üzeredir! Kraliçe bir vâris belirlemek durumundadır ve bunu kötüler engel olmadan yapmaya çalışmalıdır. Yoksa ellerindeki yemyeşil, capcanlı doğa yok olacaktır.

    Filmin gelişme hikayesi iyiler ve kötüler arasındaki savaştan ilham alıyor. Bir taraf doğayı korumaya çalışırken diğer taraf o güzelim dünyayı yok etmeye çalışıyor. İnançsız M.K. tesadüfen, küçülerek bu dünyanın içine düşüyor ve yeşil orman dünyasının korunması için yaprak adamlarla birlikte kötülere karşı savaşıyor!

    Ekibin Buz Devri ve Rio’nun yaratıcıları olmaları zaten teknik yeterlilik açısından bir sorun yaratmıyor. Doğal Kahramanlar’ın farkı daha fantastik olan öyküsüyle öne çıkıyor. Buz Devri tartışmasız çok başarılı, karakterler üzerinden giden bir anlatım sunuyor ama ne yazık ki mesaj olarak çok fazla şey vaat etmiyor. Bir süreci anlatmaya çalışıyor ama mesajdan çok eğlence vaat ediyor, Rio da öyle aslında. Ama burada her şey daha yerli yerine oturmuş vaziyette, karakterler, iyiler ve kötüler dünyası, gerçeklikten ödün vermeyen bir dünyanın içine yedirilmiş fantastik bir orman hayatı!

    İnsanoğlunun dünyayı korumak için tek başına değil de, doğaya kulak vererek, ondan ilham alarak hareket etmesinin en doğrusu olduğunu anlatıyor ve bizi de buna inandırıyor. Köpek Bufo, Babası Profesör Bomba ve orman canlıları çok iyi resmedilmiş. Ayrıntılar iyi kotarılmış ve her iki dünyanın detayları özenle yerleştirilmiş animasyona. Tabii bir de orijinal dublajla, altyazıyla izleyince filmin değeri daha da arttı gözümüzde! Mutlaka önce çocuklar izlemeli ve doğanın yaşayan, soluk alan, kimi zaman hareket eden bir varlık olduğunu anlamalı! Tabii büyükler de aynı şekilde çevreci ve fantastik bir dünyayı tekrardan keşfe çıkmalı! Animasyonda yeni hikayeler patlatmanın her daim daha orijinal olduğunu düşünüyorum, tabii bir de iyiyse! Bu arada animasyonun yönetmeninin Scrat’a ses veren Chris Wedge olduğunu belirtelim. Bu bile filme sempati duymak için yeterli bence! İzleyin mutlaka!

    twitter.com/BanuBozdemir

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top