Devrim Arabaları
 Devrim Arabaları posteri
24 Ekim 2008 Sinemada | 2s 0dk | Dram
Yönetmen Tolga Örnek
|
Senarist Tolga Örnek
Üyeler
4,2 1049 Puanlama, 233 Eleştiri
Arkadaşlarım
--
Puanım :
0.5 Berbat
1 Çok Kötü
1.5 Kötü
2 Yetersiz
2.5 Geçer
3 Ortalama
3.5 İyi
4 Çok İyi
4.5 Muhteşem
5 Kusursuz!

Özet

1960 yılında 27 Mayıs darbesi sonucu göreve gelen general Cemal Gürsel'in gerçek hikayesinden yola çıkarak oluşturulan Devrim Arabaları adlı filmi babası darbecilikle suçlanan parlak yönetmen Tolga Örnek'in çekmesi ilginç bir tesadüf olmuştur. İhtilalden bir sene sonra Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, uzun zamandır hasretini çektiği yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiğini açıklar. Hemen işe koyulan 23 mühendisin önünde bu otomobili yapmak için Cumhuriyet Bayramı’na kadar yalnızca 130 gün vardır. Devrim adı verilecek olan bu arabayı üretmek için 23 mühendis el ele verecek, kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak zamanla, yoklukla, politikayla, karşılarına çıkan sayısız engelle baş etmek zorunda kalacaktır. Benzini bitti diye yolda kalan araba etiketiyle unutulan Devrim'in hazin hikayesinin bilinen ve bilinmeyenlerinin anlatıldığı Devrim Arabaları filminin senaryosunu, Murat Dişli ve Tolga Örnek 2 yıllık bir araştırma sonucunda oluşturmuşlar. Yardımcı yönetmenlik görevinde ise daha sonra Kuzey ve Güney adlı başarılı dizi filmin yönetmeni olacak Mehmet Ada Öztekin bulunmakta.

Beyazperde Eleştirisi

4,0
Çok İyi
Devrim Arabaları

Devrim Arabaları

Yazar: Ayşegül Kesirli
"Devrim Arabaları," popüler bir Türk filminde var olması gereken bütün özelliklere sahip; Sansasyonel oyuncu kadrosu, çarpıcı hikayesi, sevecen atmosferi ve sürükleyici akışıyla dikkat çeken film, kimi kusurlarına karşın son dönemlerde popüler Türk sineması adına üretilen tüm yapımlara örnek teşkil edebilecek düzeyde. Daha önceleri "Hititler" ve "Gelibolu" gibi belgesel filmleriyle adını duyuran yönetmen Tolga Örnek, "Devrim Arabaları"nda belgesel film alanındaki tecrübelerini fonksiyonel bir biçimde kullanarak derdini oldukça iyi anlatan sürükleyici bir hikayeye imza atmış. Kalabalık kadrosuna rağmen her karakteri akılda kalıcı ve içten bir surete büründürmeyi başaran Örnek, hikayenin belgesel yönünü karakterlerin bu sevecen tavırlarıyla satır aralarına gizlemeyi başarmış. Bununla birlikte, filmin didaktik bir belgeselden çok karakterler üzerinden ilerleyen dramatik bir yapıya kavuşması
Devrim Arabaları Dublajlı Fragman görüntüsü 2:25
Öneriler
TV’de Hafta Sonu (26-28 Ekim) haber görseli
Haberler - TV Özel Dosyalar
26 Ekim 2018 Cuma
Türkiye Sineması’nın Ustaları CAVA’da! haber görseli
Haberler - Sektörden
CAVA (Cinema and Audio Visual Arts) Enstitü temel ve ileri düzey atölyeleriyle yeni dönemine 11 Ekim tarihinde başlıyor.…
16 Eylül 2014 Salı
Türk Sineması 100 Yaşında! haber görseli
Haberler - Özel Dosyalar
2014 boyunca Türk sinemasının 100. yaşının kutlandığı etkinlikler devam ediyor. En son Kültür Bakanlığı'nın açtığı yarışmanın…
3 Eylül 2014 Çarşamba

İzleyici eleştirisi: sevdiler

En iyi ve en faydalı yorumlar
4,0
28 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Cumhuriyetle birlikte kurulan uçak fabrikalarını kapatan, ilk dış borcu alan, tamamen yerli üretimle yapılan arabaları yanlızlığa terkettiren zamanın ileri görüşlü insanları olmayıp bu işe destek çıkan bir devlet büyüğü olmuş olsa bugün tonlarca para akıttığımız arabalardan farkımı olur muydu acaba ? Devrim arabaları hikayesinden hep etkilenmişimdir. Filmde o dönemi çok güzel anlatmışlar. Başarılı bir film.
5,0
21 Ağustos 2010 tarihinde eklendi
Filmi aslında, Selçuk Yöntem in canlandırdığı, Latif karakterinin şu cümlesi özetliyor maalesef;'Türkiye de hiç bir başarı cezasız kalmaz !'
4,5
4 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
Bende yeni izleyelerdenim ve iyi ki de izlemişim dedim filmi.Bu konuyla ilgili bir yapım ancak bu kadar duygusal,bu kadar etkileyici ve büyüleyici yapılabilir.Oyunculuklar da zaten harikaydı.Türklerin istediği zaman ne şartlar altında neleri yapabileceğiniz gösteren bu filmin bence kaçırmayın.9/10
3,5
10 Haziran 2011 tarihinde eklendi
Film tam anlamıyla hazıra konan, tembel halkımızı anlatıyor. Ama bunun yanında deposu boş olan arabayı gurur meselesi yapıp orada gerçeği söylemeyerekde onca emeği çöpe atıyorlar. Bu gurur mu yoksa aptallık mı?

Teknik bilgiler

Ülke Türkiye
Dağıtımcı -
Yapım yılı 2008
Metraj uzun metrajlı film
İlginç Detaylar -
Bütçe -
Dil -
Görüntü formatı -
Renk Renkli
Ses formatı -
Yapım formatı -
Viza numarası -

Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 2008, En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler : 2008.