Hesabım
    Baykuş Krallığı Efsanesi
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Baykuş Krallığı Efsanesi

    Baykuş Krallığı Efsanesi

    Yazar: Oktay Ege Kozak

    Baykuş Krallığı Efsanesi, Yukarı Bak ve Wall-E gibi yıllarca hatırlanacak bir animasyon klasiği değil. Ama gayet yaratıcı, akıcı ve belli bir karaktere sahip başarılı bir üç boyutlu animasyon. Animasyon ve "aile sineması"nın rastgele parlak renk ve pop kültür referansları cümbüşüne döndüğü günümüzde ilk ve ortaokul yaşında çocuklarını bu haftasonu sinemaya götürmek isteyen ebeveynler için gayet yerinde bir seçim olacaktır.

    İlk ve ortaokul yaşında çocuklar diyorum çünkü bu filmden önce 300 Spartalı

    Filmin tarafımdan okunmamış popüler bir çocuk kitabı serisinin ilk üç kitabından uyarlanan hikayesi, baykuş krallığına Nazi tarzı bir ırk ayrımı uygulamayı amaçlayan kötü kalpli St. Aggie baykuşları tarafından kaçırılan idealist genç baykuş Soren'in, arkadaşları ile St. Aggie'den kaçmayı başardıktan sonra efsanevi kahraman Ga'Hoole baykuşlarını bulup krallığı bu sömürüden kurtarmak için girdiği yolcuğu anlatıyor.

    Yukarıda bahsettiğim gibi Baykuş Krallığı Efsanesi, gayet ciddi ve yer yer yetişkin bazı temalara ve göndermelere sahip. Acımasız St. Aggie krallığının Nazimsi görünümünün yanında kardeşler arasında ihanet ve genç idealistler tarafından romantize edilen savaşın aslında ne kadar çirkin ve şiddetli bir eylem olduğu üzerinde de duruyor. İlk bakışta bu tür temalar her ne kadar bir çocuk filmi için fazla sert görünse de, bence eski usül, yer yer şiddetli ve yer yer korkutucu "gerçek" çocuk hikayelerini andırıyor.

    Filmin gereksiz parlak renklerden kaçınan, çoğunlukla rüyamsı bir sepya renk tonuna sahip görsel yapısı, hikayenin efsanevi havası ile birebir uyuşuyor. İlk ve ortaokul yaşında genç çocukların yanısıra, görsel bir ziyafet izlemek isteyen yetişkin seyirci kitlesi de her ne kadar daha genç bir seyirci için yaratılmış olması bariz olan basit fantastik hikayeden fazla haz alacak olmasa da, gayet hoşlanacaktır bu deneyimden. Özellikle, genelde dikkat dağıtıcı olduğunu düşündüğüm, fakat bu filmde fazla abartıya kaçmadan kullanılan üç boyutlu projeksiyon ile izlenirse.

    Zach Snyder, her ne kadar savaş sahnelerinin ortasında yavaş çekime kesmeyi biraz fazla sevse de, Baykuş Krallığı Efsanesi gibi karanlık ve oturaklı bir çocuk filmi için gayet yerinde bir seçim. Özellikle Soren'in ağır yağmur içinde süzülerek uçtuğu sahnede Snyder, stilini konuşturuyor.

    oktayegekozak@hotmail.com

    Twitter: egekozak

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top